Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Svineinfluensa - En oppdatering

Mye har blitt skrevet om svineinfluensa den siste tiden. De fleste virker etterhvert enige om at media har blåst dette ut av proporsjoner, og selv om man i går fikk det femte dødsfallet av sykdommen her til lands, er dette allikevel et veldig lavt tall i forhold til hva det ble snakket om i sommer. Selvfølgelig tragisk for de det gjelder, men for hele samfunnet bør dette lave tallet være en lettelse. Det som uansett virker alvorlig er at omtrent halvparten av de som blir alvorlig syke av H1N1-viruset, ikke er i risikogruppen med alvorlige sykdommer som astma, diabetes, hjerteproblemer eller lungesykdommer. Mannen som døde i går hadde ingen slike underliggende sykdommer melder Rikshospitalet.

Svineinfluensaen og spredningen av denne trappes opp i en del andre land nå. I Mexico, England og Frankrike meldes det at neste bølge er på vei. Men ettersom spredningen er global, er det snakk om et tidsspørsmål før den neste bølgen også kommer til Norge. Det er som kjent kjøpt inn vaksine til mer enn hele befolkningen i Norge, men leveringen er forsinket. De siste rapportene viser at vaksineringen mot svineinfluensa starter i slutten av denne måneden. Personer i risikogruppene vil bli prioritert først, og man vet ikke enda når resten av befolkningen vil få vaksinen. Folkehelseinstituttet har nedjustert tallene sine over forventet antall smittede, og de nye prognosene anslår at omtrent en million nordmenn vil bli smittet.

I Sverige begynner vaksineringen i midten av oktober. De begynner der i Stockholm, og regner med å vaksinere omlag 300.000 personer de første ukene. Også i nabolandet blir de som ligger i risikogruppen prioritert først. De som befinner seg i risikogruppen er barn over seks måneder og voksne i noen av de følgende grupperingene:

Diabetes, kroniske hjerte og karsykdommer, kroniske lungesykdommer som astma eller kols, kronisk lever eller nyresvikt, nedsatt immunforsvar f.eks. ved behandling av hiv eller leukemi, nevrologiske sykdommer som påvirker pusten som f.eks MS eller Parkinsons, ekstrem fedme, Cerebral Parese og andre multihandikapp(dette gjelder for barn). Men selv om du er i denne gruppen behøver du ikke å gå rundt å være engstelig. Svineinfluensaen virker ikke som den er like farlig som mange trodde tidligere.