Den nye sykdommen svineinfluensa har gått som en farsott over media i Norge den siste tiden, og etter litt hysteri til å begynne med, har nyhetsbildet etterhvert blitt litt mer nyansert. H1N1-viruset har vist seg å ikke være så farlig som man fryktet, men hvor farlig er det egentlig? Og når skal man være på vakt?
Det viser seg at en del ellers unge og friske mennesker har blitt smittet av svineinfluensaen, og WHO henviser til en del ting man skal se etter. Særlig er det noen faresignaler som kommer etter circa fem dager, meget viktige å ta hensyn til. Disse kan føre til et kritisk stadie av sykdommen, og man bør oppsøke lege umiddelbart om man opplever noen av de følgende symptomene;
Pusteproblemer og spesielt om det oppstår uten fysisk aktivitet, brystsmerter, hoste med farget eller blodig slim, en blåaktig farge i huden, lavt blodtrykk, høy feber og en noe endret sinnstilstand. Hos barn er det viktig å være påpasselig når det gjelder fraværenhet, liten lyst til å leke, rask pust og vanskeligheter med å våkne.
Det understrekes at disse symptomene skal man ta spesielt hensyn til om man allerede er smittet av svineinfluensa. WHO har etter litt tid fått mer insikt i hvordan viruset oppfører seg, så dette er verdifull informasjon. De største farene man kan oppleve som smittet er viral lungebetennelse, og at flere ulike organer som hjerte og nyrer kan kan svikte.
Husk på at risikoen for å bli alvorlig syk av svineinfluensaen anslås nå til å være svært liten. Det er stort sett mennesker i de forskjellige risikogruppene som kronisk syke, astmatikere og diabetikere som er i faresonen. Til og med disse grupperingene unngår stort sett problemer om de får Tamiflu i løpet av 48 timer etter smitten. Opprettholder du en sunn livsstil og et variert kosthold behøver ikke pandemien være noe tema for deg så lenge du følger de enkle tipsene som finnes for å forhindre svineinfluensa.