Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Hva er svineinfluensa?

Svineinfluensa er en luftveissykdom som skyldes en infeksjon av et influensavirus. Det er tre hovedtyper av forskjellige influensavirus, og de kalles influensa A, B og C. Det finnes forskjellige varianter av hver type og mange forskjellige stammer av hver variant, og disse er i konstant utvikling. Dette gjør at det å utvikle en vaksine kan være veldig vanskelig.

Svineinfluensa er en type influensa som vanligvis påvirker griser, men kan også nå overføres fra griser til mennesker, og fra menneske til menneske. Viruset som forårsaker svineinfluensaen er en spesiell variant av influensa A kalt H1N1.

H1N1 tilhører den samme gruppen av virus som forårsaker influensa-utbrudd hos mennesker hver vinter. Men svineinfluensaen er ikke tidligere påvist, slik at man har liten eller ingen naturlig immunitet til den slik at den sprer seg relativt lett.

I de fleste tilfeller kan svineinfluensaen være litt plagsom, men ikke livstruende. Selv om symptomene generelt har en tendens til å være ganske svake, kan de i noen tilfeller utvikle livstruende komplikasjoner som lungebetennelse. Dette er mer sannsynlig hos mennesker som har en kronisk sykdom som astma, diabetes eller andre sykdommer som skaper et mer nedsatt immunforsvar. Røyking kan også skape en større risiko for andre sykdommer.

Symptomene varer litt avhengig fra person til person i cirka en uke. Da skal normalt sett sykdommen avta av de tilfellene vi har sett til nå. Dette kan selvsagt variere av generell helsetilstand og behandling.

Influensa er en vanlig infeksjon som stort sett kommer på høsten/vinteren, og berører en liten andel av befolkningen i Norge.En influensa som kalles pandemi skjer ved at en ny stamme av influensaviruset oppstår, som vi ikke er naturlig immune mot. Dette gjør at det forgreiner seg over hele verden i et tempo som nå.

Sykdommen smitter og sprer seg nå fra menneske til menneske og kan se ut som at den er dobbelt så smittsom som en normal influensa. En vaksine kan heller ikke bli gitt før viruset er ordentlig identifisert, men regnes å være klar i første del av september. Enn så lenge brukes Tamiflu som behandling til de som er smittet av svineinfluensa.