Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Svineinfluensa og gravide

svineinfluensaGravide kvinner er mer utsatte mot svineinfluensa enn andre personer. Dette gjelder jo også andre personer med kroniske lidelser som diabetes og luftveissykdommer, eller folk med et nedsatt immunforsvar.

Noen råd til gravide som er bekymret for å bli smittet av svineinfluensa finnes i andre poster på denne siden. Å være ekstra varsom med renslighet og vask av hender er en viktig del for å unngå smitte.

De fleste graviditeter som blir opplever en influensa, opplever ingen komplikasjoner og fullfører svangerskapet på normal måte. Gravide kvinner har ikke en større mulighet enn andre til å få svineinfluensa, men kan i en større grad en andre utvikle sykdommer som lungebetennelse, hvis de blir smittet av sykdommen. I ytterste konsekvens også for tidlig fødsel eller abort. Men dette er overhode ingenting man skal være bekymret for. Sjansen vil prosentvis være veldig liten.

Det man bør gjøre som gravid hvis man mistenker symptomer på sykdommen, er å tidlig kontakte lege. Man er da prioritert for å få Tamiflu. Man bør også oppsøke lege om noen i hustanden, familie eller bekjente er smittet. Da kan det være aktuellt å begynne med Tamiflu for å forebygge en eventuell smitte. Det kan også være fornuftig å avlyse ferieturer til områder med mye spredning som for eksempel England. Man behøver ikke å få panikk for H1N1-viruset selv om en er gravid, men et par enkle forhåndsregler kan være fornuftig.

Norge begynner etterhvert å bli bra rustet mot pandemien, så det er ingen grunn til å være engstelig. De fleste som blir smittet vil oppleve dette som en lett forkjølelse. Et godt og sunt kosthold, samt litt ekstra mosjon minsker betraktelig sjansen for å bli alvorlig syk av svineinfluensa.