Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Hvordan forhindre svineinfluensa?

forhindre svineinfluensaInfluensa A, H1N1, svineinfluensa eller swine flu på engelsk ble bekreftet som pandemi 11. juni 2009. WHO oppdaterte da sykdommen til nivå 6 (av 6), og det gjør at svineinfluesaen er den første globale influensaen på over 40 år. Så langt er over 120.000 personer bekreftet smittet og verden har opplevd over 900 dødsfall. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men flere medier spekulerer på at i Europa kan det siste tallet komme opp i en million tilfeller.

Sykdommen startet i Mexico 22. april 2009, og i dag er det registrert smittetilfeller i land i alle verdensdeler. Det eneste behandlingsmiddelet så langt er Tamiflu eller Relenza. Norge vil få vaksine eller Tamiflu til stort sett hele befolkningen i november/desember 2009, men problemet med denne pandemien er at det er feil type folk som blir rammet. De som ble smittet av Spanskesyken er nesten immune mot svine influensa og i praksis er de som ble født før 1918 ikke i risikosonen. Unge og friske folk blir rammet av denne influensaen i motsetning til vanlige influensaer. Det er enda tidlig å si hva som stemmer eksakt, men det at norske leger hamstret Tamiflu for tid tilbake viser at til og med de ikke helt vet hvordan dette fungerer.

Forebygging av svineinfluensaen gjøres ved å bruke en ansiktsmaske som forhindrer små partikler å komme inn i luftveissystemet. Man oppfordres til å vaske hendene ofte med såpe og vann, eller desinfeksjonsmidler som er alkoholbaserte. Dette skal man spesiellt gjøre om man hoster eller nyser. Bruker man papirlommetørkler skal disse kastes med en gang etter bruk. Man bør heller ikke oppholde seg i nærheten av personer som er smittet. Dette har gjort at personer som er på ferie, holdes i isolat og ikke får reise hjem før smitten er over eller avkreftet.

Sykdommen er såpass nye enda at man ikke vet alt av konsekvenser, og hva man skal gjøre i tilfelle man blir smittet. Norsk folkehelse har laget en nettside som omhandler dette, og hvis man vil ha mer informasjon kan man gå inn på deres side om pandemi på http://www.pandemi.no/


Så langt er det ikke skapt noe voldsomt hysteri rundt denne nye pandemien, men det oppfordres til at man har vaksinen eller medisinen Tamiflu tilgjengelig om man får en vanlig influensa eller skulle bli smittet av svineinfluensa. Relenza skal også være et alternativ. Det meste av hysteriet rundt dette er vel fra media, med alt de skriver om swine flu eller på norsk svineinfluensa.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar