Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Svineinfluensa og vaksinen

Da har svineinfluensa vaksinen kommet til Norge, men FHI har kommet med mange motstridende meldinger de siste dagene. Først så var det viktig for de som tilhører risikogruppene, slik som astmatikere, mennesker med diabetes eller andre kroniske sykdommer og nedsatt helse. Gravide har også blitt anbefalt å ta vaksinen, mens tyske forskere fraråder gravide denne vaksinen før man vet noe mer om den.

Så ble det sagt at friske mennesker ikke behøvde å ta vaksinen, ettersom vaksinering av risikogruppene skulle bremse opp spredningen av viruset nok. Etter et nytt dødsfall på lørdag, har folkehelseinstituttet nok en gang ombetsemt seg, og sier de vil ta stilling til om alle igjen behøver å vaksinere seg i løpet av uken.

Mannen som døde i Bergen var vistnok helt frisk og utenfor noen av risikogruppene, så det motstrider med hva som ble sagt før helgen, hvor friske ikke behøvde vaksine. Svineinfluensa er tydeligvis en kompleks sykdom, hvor noen nesten ikke merker noenting, og bare får veldig lette symptomer, og andre men så langt veldig få, blir hardt rammet. Dette gjør jo at man spør seg om forskningen rundt medisinen eller vaksineringen er grundig nok testet ut, ettersom man før helgen sa noe helt annet enn hva man sier i dag.

Vi andre får bare vente å se hvordan utviklingen blir fremover, men det kan se ut som så mange som 70% av befolkningen ikke vil ta vaksinen mot svineinfluensa, før de vet mer om eventuelle farer og bivirkninger. At mennesker med god helse skal dø av en mild influensa er også betenkelig, så man må vel nesten stole på noen som skal ha faglig kompetanse til å uttale seg. Og det er vel da i disse dager folkhelseinstituttet?