Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Svineinfluensa forandrer verden


Mye er blitt sagt og skrevet om svineinfluensa den siste tiden, og mye tyder nå på at den ikke er like farlig som først antatt og fryktet. Folkehelseinstituttet nedjusterte prognosene sine for forventet smitte i Norge forrige uke, og antall dødsfall her til lands er på et meget lavt nivå. Men mange forandringer blir gjort rundt omkring i verden som følge av svineinfluensaen eller swine flu som de sier på engelsk.

I Frankrike, som er et av landene hvor både håndhilsing og kyssing på kinnene er veldig vanlig, blir man nå anbefalt å ikke benytte seg av "la bise", denne formen for hilsing. Franske lærere oppfordrer elevene sine til å heller hilse på hverandre ved å lage en hjerteformasjon med hendene, for å unngå kroppskontakt.

I Sverige ble det i forrige uke bestemt av fotballforbundet, at fotballspillere ikke lenger bør håndhilse på hverandre. De er redde for et sykdomssutbrudd i allsvenskan, så hilsinger før og etter kamper må foregå på andre måter. Svensker er også veldig skeptiske til vaksinen mot svineinfluensa, og så mange som tre av ti svensker har oppgitt at de ikke vil ta vaksinen.

Spania har sammen med England hatt flest tilfeller av H1N1-smitte i Europa. De spanske skolene har laget en egen beredskapsplan mot influensaen eller Gripe A, som de sier i Spania. Egne isolatrom står til rådighet om noen av barnene får symptomer på svineinfluensaen. Som en rektor sa på et foreldremøte "vi håper dere har forståelse for situasjonen, og at dere har muligheten for å ta fri fra jobben om ditt barn blir forkjølet". Antibakterisk sprit er kjøpt inn for millioner av euro til de spanske skolene.

Så langt er litt over 250.000 smittet av pandemien på verdensbasis, og omlag 2.800 er meldt omkommet i følge Verdens Helse Organisasjon. Så langt tyder alt på at det ikke blir så farlig som folk flest trodde i sommer. Du blir nok forkjølet i vinter, men enn så lenge er det ikke sikkert at du får svineinfluensa.