Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Ny sesong med svineinfluensa

Da er vi igang igjen med Svineinfluensa. Ti personer i England skal ha mistet livet på grunn av sykdommen de siste seks ukene, og folkehelseinstituttet følger situasjonen. Det skal være snakk om voksne mennesker under 65 år, men ikke ungdommer som vi var redd for i fjor når svineinfluensaen "herjet" som værst. Alle konspirasjonsteoriene får vel nå blod på tann, for det har vel ikke blitt solgt så mange vaksiner i år som det ble i fjor.

På denne siden ligger det en del tips om hva man skal foreta seg for å unngå smitte av svineinfluensa, selv om de fleste av oss ikke er like hysteriske som media hjalp til med i fjor, er det allikevel greit med en del enkle råd for å minske risikoen for å bli syk. Det er vel ikke akkurat så stor fare for å bli alvorlig syk av svineinfluensa lenger, men det kan uansett være greit å slippe alt fra den enkleste forkjølese til mer alvorlige sykdommer.

60 % av den norske befolkningen skal allerede være immune mot svineinfluensa, ettersom de enten vaksinerte seg eller hadde sykdommen i fjor. Vanlig influensa forårsaker vanligvis bare alvorlig sykdom og død hos eldre mennesker. H1N1-viruset angriper særlig gravide kvinner, unge voksne og de med kroniske sykdommer. Hvis man ikke fikk vaksinert seg i fjor har man anledning til å gjøre det nå. Folk i risikogrupper kan ta kontakt med legen sin så får de tilbud om vaksine, forteller Preben Aaviksland på Folkehelseinstituttet.

Glem forøvrig hysteriet. Et sunt kosthold med mosjon eller trening, daglig inntak av vitaminer og mineraler gjør at du uansett ikke ligger i faresonen for svineinfluensaen.