Alt om Svineinfluensa

Her finner du nyttige tips om svineinfluensa og hva du kan gjøre for å forhindre sykdommen. Les om risikogruppene og annet du kan ha bruk for å lære om svineinfluensa.

Dødsfall av svineinfluensa

Da har svineinfluensaen krevd sitt første dødsfall i Norge. En dansk sjåfør døde som følge av sykdommen den 25. august og hans kollega fikk også konstantert smitte av svineinfluensa. Dette er det første dødsfallet av sykdommen, og så langt er det bare meldt om litt over tusen smittede av pandemien som i følge folkehelseinstituttet allerede nå skulle kunne ha smittet over en million nordmenn. I Sverige som har omtrent 10 millioner innbyggere er 2 mennesker omkommet som følge av H1N1 viruset. Så langt er da 3 personer døde i hele Skandinavia av svineinfluensa, hvilket sikkert er mye lavere enn en vanlig influensa.

Hvorfor er da svineinfluensaen blåst opp noe så voldsomt i media hele sommeren, hvis det ikke er farligere enn dette? For det første vet vi ikke enda om dette bare er starten eller om diverse myndigheter har feilberegnet farligheten av influensaen. Forhåpentligvis er ikke svineinfluensaen verre en andre influensaer, men ettersom den er såpass ny, og samtidig ble kategorisert som en pandemi, har man vært nødt til å ta den på alvor. Kanskje har fokuseringen på vaksinen og diverse bivirkninger av denne, vært med på å skape en unødvendig frykt blandt befolkningen opp i mot sykdommen.

Media og kanskje spesiellt nettavisene har ikke alt for mye å skrive om på sommeren. Så for de kom muligens svineinfluensaen kjærkomment på forsommeren. I mangel av andre nyheter å skrive om, ble smitten av pandemien blåst opp over helsider for eksempel når noen ungdommer på en 4H leir ble smittet. I ettertid viste det seg at dette ikke var farlig for noen av deltagerne, men dette gjorde at frykten for svineinfluensa blomstret opp hos folk flest.

Nå har kanskje helsemyndighetene og media forstått dette, slik at svineinfluensaen ikke er like eksponert i nyhetene nå som tidligere. Vi vet fortsatt ikke helt omfanget, og hvor eventuellt alvorlig dette vil kunne bli, men så langt så virker det som at vi skal klare oss bra. Som ved alle sykdommer er det viktig å ha et bra kosthold, et bra immunforsvar, mosjonere regelmessig og en generell god livsstil. Klarer du alt dette er du sålangt godt skjermet mot svineinfluensa.